Каква е връзката между дълбокото дишане и щастието?

Beneficios-de-la-meditacion

В „Емоционална анатомия“ Стенли Келеман казва: „Цялото ни тяло е една тръба, която пулсира с вълните на разширяване и свиване при дишането. Ако тази тръба не притежава широк спектър на двигателна гъвкавост, ние сме ограничени както в действията и целите, които преследваме, така и чувствата, които изпитваме. Повлияват се и мисловното ни богатство и въображението…по този начин тръбната пулсация и дишането са нещо повече от анатомични процеси – те са състояния на съзнанието и ума.“

Ако искаме да сме в състояние на високи постижения, трябва да дишаме и то дълбоко и коремно. Спирането на дъха депресира усещанията и чувствата, а покачването на кислорода наводнява тялото и мозъка със здраве, ум и живот.

Съществуват много видове дихателни практики, които подобряват цялостно качеството на живота ни, а това включва  и в частност нашите способности да научаваме, запомняме и възпроизвеждаме запомненото. Добър начин да си осигурим дълбоко дишане е да тренираме спорт, който ни изморява сериозно, например бягане. Знаете, е бягането е спорта на Щастливите хора – „щастливия бегач“.

Напишете коментар