Защо е толкова важно да се упражняваме, а не само да трупаме пасивни знания

practice makes perfect

Новото време все повече развива мита за напредък без упражнения. Всеки очаква да получи някакво знание и това да му е достатъчно, за да е успешен. Грешката се допуска в най-различни сфери – учене на чужд език, училище, спорт, стартиране на бизнес, а дори и в родителството. Ако някой си купи самоучител по чужд език и го прочете целия, това ще му даде определени знания за езика, но това не означава, че той може да борави с този език. За да говори на този език, той трябва да се упражнява. Знанията не са излишни, но трябва да се превърнат в умения, а това става само с практика.

Пасивното учене създава знания. Активната практика създава умения.

Джеймс Клиър, писател и учен, който изследва поведението на хората, пише, че няма нищо лошо в трупането на знания, но това са пасивни знания, за да успее един човек и за да са му полезни всички тези знания, той трябва да ги упражнява. „Ние всички имаме цели, които искаме да постигнем в живота си“, пише Джеймс Клиър в сайта Entrepreneur. Тези цели могат да включват изучаването на нов език, да се храним по-здравословно, да намалим теглото си, да станем по-добри родители, да спестяваме повече пари. Обикновено си мислим, че има нещо като пропаст между сегашното състояние и бъдещото – т.е. целта, която искаме да достигнем. Казваме си, че са ни нужни знания, за да се придвижим от точка А до точка Б – заветната цел. Ето затова купуваме книги и се записваме на курсове – как да започнем бизнес, как да отслабнем бързо, как да научим език за 3 месеца. Вярваме, че за да имаме резултати, си ни необходими нови знания. „Това, което осъзнах“, пише Джеймс Клиър, „че новите знания не е задължително да доведат до нови резултати. Ако само се целим в нови знания, това не е проблем. Но ако се целим в напредък – тук може да възникне сериозен проблем. Научаването на нови знания може да е просто губене на време, ако целта ни е постигане на напредък и достигане до поставената цел.“

Всичко се свежда до разликата между ученето и практикуването. Правете разлика между учене и практикуване!

Томас Щернер в книгата си „The Practicing Mind“ обяснява каква е разликата между ученето и практикуването. „Когато се практикува нещо, ние сме включени в преднамереното повторение на процеса с намерение за постигане на определена цел. Думите „преднамерено“ и „намерение“ са ключови, защото те определят разликата между активно практикуване на нещо и пасивно научаване.“ Научаването на нещо ново и практикуването на нещо ново може да изглеждат много подобни, но тези два метода могат да дадат коренно различни резултати. Ето един пример колко са различни тези два метода – научаване на нещо ново и практикуването на нещо ново. Да кажем, че целта ви е да напишете книга. Можете да говорите с най-продавания автор за писането, но единственият начин да станете по-добър писател е да пишете често.

Източник: Danybon.com

Напишете коментар