Всеки пушач може да откаже цигарите!

???????????????????????????????

Интервю с терапевта на пушачи Румяна Костадинова:

1. Кога човек става зависим от цигарите

- Зависимостта към цигарите всъщност е зависимост към никотина в тях. Човек става зависим още след първите няколко цигари. Зависимостта има два компонента – физически – 5% и психически – 95%. Главната причина за зависимостта е убеждението на пушачите, че цигарите им носят удоволствие или подкрепа, така че всички пушачи са зависими през целия си живот като пушачи, независимо колко цигари на ден изпушват – 5 или 50.

2.     Съществува ли т. нар. абстиненция, ако човек се опита да откаже цигарите?

- Абстиненцията е съвкупността от неприятни симптоми, които човек изпитва, когато тялото му изхвърля отровата – в случай с пушенето това е никотинът, плюс другите над 6000 отровни вещества, съдържащи се в тютюневия дим. Абстиненцията от никотина е толкова слаба, че пушачите дори не могат да я опишат, а казват просто: „Пуши ми се”. Няма физически болки, само усещане за празнота в стомаха – като при глад или стрес, неспокойствие, желание да правиш нещо с ръцете. Цялото страдание на пушачите идва от психическата им нагласа – от вярата им, че отказвайки цигарите, се лишават от инструмент за удоволствие или подкрепа: за концентрация, отпускане, успокоение и т.н.

3.     Има ли нещо общо пристрастеността към цигарите с пристрастеността към алкохола и наркотиците?

- Цигарите са „вратата” към другите зависимости – те са първото забранено нещо, което опитваме, защото са широко достъпни и относително евтини, а и абсолютно неглижирани от обществото ни. Всички зависимости имат един основен корен и той е убеждението на човека, че е недостатъчен такъв, какъвто е. Това е неосъзнато или дори осъзнато усещане за празнота в теб, която трябва да запълниш с нещо отвън. Културната среда, в която живеем, предлага безброй такива „пълнители” – цигари, алкохол, наркотици и т.н. Усещането за недостатъчност е психически феномен, който се заражда още в детството и се усложнява в процеса на израстване. За щастие, с него можем да се справим с малко помощ или просто ако се приемем такива, каквито сме. А във всички случаи, всяко човешко същество е прекрасно и напълно достатъчно за мисията си в този живот (макар и понякога да ни е трудно да разберем и приемем това).

4.     До каква степен вредят на организма цигарите?

- Цигарите убиват всеки втори пушач!Статистиката отдвна е доказала, че 50% от пушачите умират от болести, причинени от цигарите. Подробните вреди от пушенето са широко известни – пише ги дори по кутиите с цигари, и повечето пушачи са наясно с тях. Нека лекарите да ги изброяват. Всичко, което пушенето ни причинява, е ужасно, но според мен най-ужасни са опустошителните последствия върху нервната система: цигарите прогресивно я разрушават! Жалко е, че медицината неглижира точно тези вреди, като не говори за тях! Пушачите живеят цял живот раздразнителни, неспокойни, напрегнати и тревожни, постепенно губят чувствителността на ръцете си, усещането си за вкус и аромат, зрението им се влошава, нарушава се способността им за концентрация, изчезва усещането за контрол над усещанията и емоциите, което води до потиснатост и депресия, до страхови и панически състояния и т.н.

5.     Какви видове лечение съществуват за отказване от цигарите и успешни ли са те?

- Отказването от цигарите отдавна се е превърнало в мултимилиардна индустрия. Днес войната за парите на пушачите се води между тютюневите и фармацевтичните компании, които напоследък се обединяват в консорциуми. Фармацевтичната индустрия инвестира десетки милиарди долари всяка година за реклама на продукти, съдържащи никотин, които да заместят цигарите –т. нар. НЗТ – никотин-заместваща терапия: лепенки, дъвки, спрейове и т.н. Още през 2000-ата година обаче независимо изследване на Виенския медицински университет доказа, че едва 6-8% от пушачите успяват да откажат цигарите чрез НЗТ за повече от 3 месеца. Сама по себе си тази терапия е абсурдна: да даваш на наркоман наркотика, към който е зависим, е просто безсмислено! Все едно да кажеш на хероиново зависим, който пуши хероин през тръбичка: „Ако искаш да откажеш хероина, започни да си го инжектираш венозно!”

Друга тенденция е пушачите да се лекуват с психоактивни лекарства, като антидепресантите. Те са скъпи, с много неприятни странични действия и често водят до пристрастяване, без да помогнат за преодоляване на зависимостта. Едно от най-модерните лекарства от този вид беше забранено в Мексико и още няколко страни от Южна Америка и Европа заради увеличени случаи на опити за самоубийство сред използвалите го. Единственият ефективен начин за трайно отказване от цигарите е терапията по метода на Алън Кар.

6.     Прибягват ли хората до лекарска помощ за отказване от цигарите?

- Според мен хората търсят помощ от лекарите си за отказване на цигарите, но рядко получават адекватно отношение. Дори добонамерените и загрижени медици просто не знаят какво да им препоръчат. А за съжаление и пушещите лекари са поне половината от съсловието.

7.     Опасни ли са електронните цигари и могат ли да заместят тютюна?

- Електронните цигари са опасни точно толкова, колкото всеки източник на отрова. Главният проблем на пушача е никотинът, а чрез електронната цигара той непрекъснато приема дози никотин. Освен че никотинът сам по себе си е отрова (той е невротоксин и инсектицид – използва се в селското стопанство за унищожаване на вредители по растенията) той просто продължава зависимостта на пушача. След известно време почти всички пушачи захвърлят електронните и се връщат към обикновените цигари. Много хора пушат едновременно и двата вида, като така системно се „предозират”.

8.     Съществува твърдение, че няма бивш пушач. Вярно ли е?

- Не, не е вярно, че няма бивш пушач. Всеки пушач може да откаже цигарите завинаги, без никога да изпита дори най-малкото желание да запали! В този смисъл всеки, който е осъзнал, че за него от пушенето няма абсолютно никаква полза, че спирайки да пуши не само не се отказва от нищо ценно, но се освобождава от може би най-гадния си проблем, става бивш пушач веднага, щом загаси последната си цигара. И остава бивш пушач докато е жив. Такъв човек гледа на другите пушачи не със завист, а със съжаление – както гледа на наркоманите и алкохолиците.

9.     Вреди ли тютюневият дим на пасивните пушачи?

- Да, тютюневият дим е точно толкова вреден за пасивните пушачи, колкото и за активните, ако живеят или работят заедно! Всички болести, които пушачите си докарват чрез пушенето, са опасност и за непушачите, които дишат техния дим. Няма изключения от това правило и за съжаление, от това страдат най-много децата, които просто нямат избор и живеят с пушещите си родители. Парадоксално е как един родител е готов да даде живота си за своето дете, а същевременно с пушенето си го застрашава с рак, емфизем, астма и т.н.

10. С какво се подобрява животът на пушач, отказал се от цигарите?

- Да откажеш цигарите е може би най-хубавото нещо, което един пушач може да направи не само за себе си, но и за всички хора около него. Ползите за здравето са безспорни и лекарите ще ги обяснят по-добре от мен. Аз ще споделя личния си опит като бивш пушач със „стаж” от 18 години: Подобрено самочувствие и удовлетвореност от постигнатата цел, прилив на енергия, по-добър сън, по-добра концентрация, по-добро общуване и по-добър сексуален живот, повече свободно време, по-висока професионална ефективност, не на последно място повече пари, край на страха от болестите и вината, която изпитваш към близките си – особено към децата и родителите… С една дума СВОБОДА. Свободата, с която сме се родили, свободата да разполагаш със себе си, да управляваш себе си, да бъдеш който си!

Напишете коментар